Vi har snakket med to dermatologer for å finne ut hva all badingen egentlig gjør med huden vår.
Jeg har morgenbadet nesten hver dag hele denne sommeren. Ved flere anledninger har jeg også tilbrakt en hel dag på en strand, brygge eller båt og vekslet mellom å ligge i vannet for å kjøle meg ned eller i solen for å tørke. Når jeg kommer hjem fra en morgen eller ettermiddag i vannet syntes jeg ofte huden ser så pen ut jeg den ikke trenge sminke før jeg drar videre ut for kvelden.
Sommerbadet har blitt en enkel luksus i hverdagen; ikke bare den beroligende og meditative omfavnelsen av kjølig vann på en varm dag, men havets tilsynelatende tendens til å erstatte en ellers streng hudpleierutine. Men er saltvann egentlig bra for huden?
LES OGSÅ: SPF-guiden: Alt om solkrem
Terapeutisk bading
«Først og fremst har det en svært positiv mental effekt å bade i saltvann. Bevegelser i vann gjør deg mer selvoppmerksom og fungerer beroligende,» forteller fagsjef ved Skintific AS Ann-Kristin Stokke over telefon. Vi møtes over gleden av å bade om sommeren, spesielt å bade andre steder enn Oslo nå som pandemien har tvunget oss til å utforske vårt eget land.
«Historisk sett har mineralholdig vann vært brukt terapautisk. Det finnes for eksempel flere kurbad ved sjøen, og vi har en lang spahistorie med saltvann. Et godt eksempel er Dødehavet, som er svært rikt på mineraler og sporstoffer,» fortsetter hun.
Det å bade, eller hydroterapi som det kalles, har flere fordeler både for både fysisk og psykisk helse. Det utløser endorfiner, får deg til å puste rolig og virker avslappende, samt øker blodsirkulasjonen. I tillegg er mennesker biologisk tiltrukket til fargen blå, slik som himmelen og havet. Det å være omringet av blått vann gjør oss roligere og mindre stresset, skal vi tro Dr. Wallace J. Nichols som skrev boken Blue Mind.
Vær bevist hvor du bader og temperaturen i vannet
Mineralene i saltvann, som for eksempel magnesium, har betennelsesdempende og antimikrobiell effekt. Likevel understreker Stokke at det ikke er alt saltvann som er like bra for oss. Spesielt ikke vannet ved noen av Oslos mest populære badeplasser; her er vannet ofte forurenset med bakterier, miljøgifter og tungmetaller.
«Jeg ville ikke badet steder hvor det finnes mye tungmetaller i vannet. Dette taes opp og forgifter kroppen,» understreker Stokke.
Når temperaturen i luften bikken 30 grader, henger ikke temperaturen i vannet mer enn 7-8 grader etter, slik vi opplevde i juni. Stokke understreker at vi burde være ekstra oppmerksomme på hvor vi bader når temperaturen i vannet stiger; desto varmere vann jo bedre blir opptaket av stoffer i huden, både de terapeutiske mineralene og de potensielt skadelige miljøgiftene.
«Hudbarrieren er ekstremt sterk når den er inntakt, men om man er for lenge i vann, spesielt varmt vann, svekkes barrieren og man får mye vann inn i huden. Det er derfor man får rosinhud. Dette kan gjøre huden dehydrert og tørr, slik at den også lettere blir irritert og sensitiv.»
Stokke anbefaler å skylle huden etter hvert bad dersom det finnes en ferskvanndusj i nærheten, og smøre huden med fuktighetskrem innen tre minutter etter at man har kommet opp fra vannet dersom man har sensitiv hud. Det kan med andre ord bli for mye av det gode. Hun anbefaler å ha med seg lette fuktighetslotions som inneholder aloa vera eller hyaluronsyre, og å drikke rent vann.
«Om man vil optimalisere de terapeutiske effektene av saltvannet er det viktig å drikke mye rent vann etterpå. Ikke spise for mye saltholdig mat. Salt binder vann og man får et overskudd av salt i kroppen og kan bli hoven og oppblåst.»
LES OGSÅ: Fire produkter som gjør livet i sola bedre
Bad uten sminke
Saltets jobb er å sterilisere og rense havet. Denne effekten er også nytting for huden, blant annet for småsår på kroppen. Det kan være positivt for de med acne og eksem ettersom saltet virker uttørkende, men det er uansett viktig å skylle huden slik at saltet ikke blir liggende for lenge.
Isabella Bukurie Bessières, dermatologisk sykepleier ved Elite Helse i Oslo, understreker saltvannets rensende effekt, og anbefaler å bade sminkefri for å utnytte saltenes egenskaper.
«Saltvann hjelper faktisk mot kviser fordi det steriliserer huden. Du bør svømme sminkefri for å høste alle fordelene. Det er så nyttig fordi saltvann er fullt av vitaminer, aminosyrer og mineraler som magnesium, kalium og svovel. På grunn av dette har saltvann vist seg å være antiinflamatorisk og dermed minske hudbetennelse,» forteller hun.
I likhet med Stokke presiserer Bessières hvor viktig det er å rense huden når man kommer hjem fra stranden.
«Så snart du er hjemme fra stranden, ta en dusj i lunken vann og bruk et fuktighetsgivende rengjøringsmiddel som ikke inneholder såpe, alkohol, ftalater og parabener.»
Hun anbefaler også noen forhåndsregler du kan ta før du drar på standen, deriblant å bruke en bredspektret, vannavstøtende solkrem med sinkoksid eller titandioksid som er de viktige aktive ingrediensene.
«Denne type solkrem er formulert slik at den skaper en beskyttende barriere over huden slik at vannet ikke trenger så dypt og forstyrrer hudens naturlige fuktsperre.»
Men hva med klor?
Det er ikke alltid man er heldig nok til å kunne hoppe i sjøen når temperaturen stiger. I mange tilfeller, spesielt ferietilfeller, er et svømmebasseng nærmeste kilde til avkjøling. Disse bassengene inneholder gjerne klor, et sterkt antibakterielt middel som brukes for å unngå bakterieinfeksjon i vannet.
«Klorvann er uttørrende og irriterende. Det må man bare unngå,» konstaterer Ann-Kristin Stokke.
Isabella Bukurie Bessière er enig.
«Det er problematisk for huden fordi klor binder seg til hudoverflaten og er vanskelig å vaske av. Klor kan fremskynde dannelse av fine linjer og kviser. Til slutt, når hudbarrieren din allerede er kompromittert, kan det føre til en tilstand som eksem eller overfølsomhet og dermed hyppige allergiske reaksjoner på huden,» forteller hun.
Heldigvis finnes det metoder som kan begrense skaden; i og med at klor er bindene understreker Bessière at man burde skylle huden innen 10 minutter etter man har kommet opp av bassenget. Man kan også bruke en helt naturlig barriere på huden før man bader.
«Du kan minske skadene om du forbereder deg ved å påføre et veldig tynt lag med kokosnøttolje på huden din minst en time før du går i bassenget, slik at den fungerer som en barriere for å forhindre klorbinding til huden.»
Nyt vannet
Jeg tar med andre ord ikke helt feil når jeg kommer hjem på ettermiddagen og beundrer min egen hud i speilet. Kanskje bidrar baderoen til at jeg blir litt blendet, men saltet ser også ut til å ha gjort jobben sin. Likevel bør man ikke overlate alt for mye til havets naturlige rensemiddel. Dusjing, smøring og tørking er nok lurt.
Men ikke la hudpleieangsten overta badegleden. Havet er til for å nytes.