Maja Hattvang prøvde gua sha i ti dager for å se om det kunne avsløre et uforløst potensial i kjevebenet.
Helt siden Kabinettet ble lansert for litt over ett år siden har jeg fundert på hva jeg kan skrive om gua sha. Den eldgamle kinesiske massasjeteknikken som involverer jadestein og blåmerker har hatt en jevn hype i sosiale medier de siste par årene, og var et ønsket tema fra flere kanter.
Jeg kom likevel aldri noe særlig videre. Ansiktsmassasje er jeg tilhenger av; jeg gir meg selv en liten runde hver kveld når jeg masserer inn renseoljen som skal fjerne sminke og solkrem. Men med et ekstra verktøy i hendene var jeg, skal jeg innrømme, ikke lenger tilstrekkelig interessert. Jeg gjorde et halvhjertet forsøk ved å kjøpe meg utstyret som trengs og gi det et par forsøk, men de siste månedene har det lille brettet med de myke formene ligget urørt.
Kjevelinjer og robotstemmer
De påståtte effektene av gua sha spenner fra sunn glød til strammere hud med mindre synlige rynker. Forklaringen ligger i at brettets bevegelser over huden setter i gang blodsirkulasjonen, og stimulerer lymfesystemet så kroppen raskere kvitter seg med avfallsstoffer og i samme slengen ser mindre hoven ut. Interessen er tilsynelatende massiv, og inngår i en strøm av hudpleieverktøy i alle former og varianter. Hvorfor er vi så besatt av dingser? Ikke vet jeg, og det er ikke det denne teksten skal handle om. Det skal handle om TikTok.
Jeg har med et halvt øye fulgt med på at appen har utviklet seg fra apatisk strøm av mimevideoer, til livestrømming av tenåringer som oppdager ulike kulturelle referanser, til noe litt mer komplekst og interessant. Og: en ny bølge gua sha-hype, båret frem av det korte videoformatets umiddelbare tilgjengelighet.
På gua sha-TikTok kan man se mange pussige ting: En jente som vasker ansiktet med syntetisk skrubbevott (ikke gjør det). Folk som med robotstemme refererer til de rosa og grønne steinene som «gua shaen min» (gua sha betegner selve teknikken, som opprinnelig var en medisinsk behandling brukt mot heteslag og forkjølelse). Folk som ruller jade rollers oppover og bortover og hit og dit. Folk som trekker haka inn for å skjule kjevebenet og dermed konstruere et passende før-bilde, som kan følges opp med et imponerende etter-bilde med sylskarp kjeve.
Like fullt bestemte jeg meg for at det er gua sha-tid. Jeg ville gå hardt til verks, i ekte TikTok-ånd: en ti dagers gua sha-challenge. Tvinge det inn i rutinen, morgen som kveld, og teste effekten. Har kjevebenet mitt uforløst potensial? Kom jeg til å bli snatched i ansiktet?
Dag 1
Jeg fikk idéen på en løpetur og måtte selvsagt sette i gang med en gang. Før-bildet er derfor litt svett. Det får gå.
Verktøyet jeg har gått til anskaffelse av er et enkelt, oransje gua sha-brett i harpiks av bivoks fra Nykr. Det kommer med en liten flaske druekjerneolje, som er nøytral, duftfri og passer alle hudtyper, og dermed i teorien er et godt valg. Jeg lot den likevel ligge.
Det første jeg bestemte meg for var å droppe den anbefalte metoden med å smøre rent ansikt inn i olje før man setter i gang. Det ble ganske enkelt for mye styr å vaske oljen av igjen før resten av rutinen. For å klare å opprettholde det måtte det gjøres enklere.
Man kan ikke gjøre gua sha på tørr hud, såpass har jeg skjønt. Dermed fant jeg heller luker i min eksisterende rutine der gua sha’en kunne skli inn ubemerket. Om kvelden: i renserutinen, da jeg allerede har renseolje i ansiktet. Om morgenen: etter toner, serum og fuktighetskrem, når ansiktet glinser av produkter som forhindrer friksjon.
Dag 3 og 6
Få dager inn hadde jeg opparbeidet en viss begeistring. Ikke bare gir å gå inn i self care-ritualer over tid en følelse av å oppnå noe, som dessuten kan forveksles med et opplagt utseende, men jeg fikk rett og slett veldig fin hud. Nå skal jeg ikke påstå at det er på grunn av gua sha, men endringen var der like fullt. Bildene er tatt henholds vis dag 3 (også tatt rett etter trening) og dag 6. Ser jeg ikke litt friskere ut liksom?
En annen fordel er velværeaspektet. Jeg har kronisk ømme øyenbryn etter å ha rynket dem foran macen i halvannet tiår, og å dra den doble delen av gua sha-brettet langs øyebrynsbenet er ikke bare behagelig der og da, jeg føler at det har løst opp noen mini-muskelknuter.
Etter noen dager begynte jeg derimot å mistenke at gua sha på såkalt skitten hud i kveldsrutinen muligens førte til små, innestengte urenheter i huden. Jeg gikk derfor over til å gjøre meg ferdig med oljerensen først, og massere med rens nummer to i ansiktet. Litt renere hud, fremdeles god gli. (Er konseptet dobbelrens fremmed for deg? Her er en sak du kan lese.)
Dag 10
Sannhetens time. Jeg har skulka litt iblant, jeg innrømmer det. Men jeg har gjort gua sha enten morgen eller kveld, eller begge deler, hver dag i ti dager. Aner man muligens et litt skarpere avtegnet kjeveben? Litt mindre tydelige linjer mellom øyenbrynene?
Her er dag 1 og dag 10 ved siden av hverandre:
Hmmm. Vel.
Hvis forskjellen er der er den minimal.
Likevel: Det er riktignok noen timer i sola mellom de to bildene, men har jeg ikke litt mer… glød?
Kjevebenet mitt hadde skuffende lite å overraske med, men i panna har det skjedd ting. Ømheten i øyenbrynene er nærmest borte. Følelsen av å fyre opp blodsirkulasjonen i ansiktshuden er tilfredsstillende, man får bedre tak på ansiktsmassasjen med brettet enn med bare hendene. Sett meg opp på hvit kvinne velværifiserer østlig medisin-lista: jeg har nok blitt en gua sha-utøver nå. Men TikTok holder jeg på avstand en stund til.
3 kommentarer
*så slår det mange andre vaner
Det å gjøre noe til en vane / et rituale har en sterk egenverdi. Hvis denne vanen er å vise egenkjærlighet ved å massere fjeset, så det mange andre vaner. Man skal ikke kimse av velvære. Og å finne _time_ for seg selv. Er det ikke det Oprah snakker om?
Enig!
Kommentarfeltet er stengt