Kabinettets grunnskole i hudpleie har så langt tatt for seg hudtyper, rens (selve grunnstammen i en god rutine) og solkrem. Nå skal vi snakke om et produkt mange har problemer med å forstå seg på, nemlig toner.
Toner, eller ansiktsvann, er kanskje den mest mystiske delen av en hudpleierutine. Det er noe man bruker fordi… ja, bare fordi, kan det virke som. Hva en toner egentlig gjør for huden er ikke nødvendigvis like åpenbart. Det skal vi komme til bunns i!
Hva gjør en toner?
«En toner forbereder huden på serum og krem. Den kan også fungere pH-balanserende etter rens, hvilket kan være lurt dersom man bruker en rens med eksfolierende syrer i,» forteller hudterapaut Sunniva Grane, som jobber for SkinCity.
Noe lignende har du sannsynligvis hørt før. Men hva betyr egentlig “forberede huden”? Kremen blir jo smurt inn uansett om du tar på toner først eller ikke?
Tenk på huden som en klut og produktene dine som en pytt med vann du har sølt utover kjøkkenbordet. Hvis kluten skal suge til seg fukten fra pytten, må den være våt; fukter du huden med en toner, vil den ta til seg mer av godsakene i produktene som kommer etterpå.
Utover det har ulike tonere ulike funksjoner. Fordi en toner er tyntflytende og kan legges under hva det skulle være, rent konsistensmessig, kan den ses som en snarvei til å få inn en funksjon i hudpleierutinen. To av de vanligste (og lureste, synes vi) er å gi fukt, samt eksfoliering. Fuktgivende tonere gjør de andre fuktgivende produktene dine enda mer effektive, mens en toner med for eksempel eksfolierende BHA kan hjelpe til å bekjempe tette porer.
Hvordan bruker man en toner?
En toner skal altså brukes etter rens, men før serum og krem. Den kan påføres med en bomullsdott, men det er ingenting i veien for å bare bruke fingrene. Faktisk er det å foretrekke: mindre søppel, mer skånsomt for huden, mindre produktsvinn.
Fuktgivende tonere kan gjerne legges lagvis, altså flere ganger etter hverandre. Klapp inn litt produkt, vent noen sekunder, klapp inn en ny runde. Man kan aldri få for mye fukt.
Eksfolierende tonere bør gjerne følges opp med en pause før man går videre med rutinen, fordi syrene i produktet blir mindre effektive så fort du smører på noe annet. Et lite minutt eller to holder.
Man kan også kombinere fuktgivende og eksfolierende tonere, hvis man er litt avansert. Begynn med fukt, fortsett med eksfolierende, og følg opp med nok et lag fuktgivende toner før du fortsetter med resten av rutinen. Sensitiv hud tåler eksfoliering bedre hvis den kapsles inn i fukt.
Er en essens det samme som toner?
Mer eller mindre. Essens er selve kjernen (eller… essensen) i koreanske skjønnhetsrutiner, og har gjerne fukt og balanse som hovedformål. Konsistensen er ofte som en tjukk toner eller et tynt serum, men er som regel ikke like høypotent som serum ofte er.
Trenger man egentlig å bruke toner?
Det korte svaret er nei, men det er også et veldig undervurdert produkt som ikke fortjener å avskrives. En fet hudtype kan oppleve å bli mer balansert hvis man legger til en fuktgivende toner, og en tørr hud har åpenbart nytte av det samme.
Som alltid må du selv se an om du ønsker, eller gidder, å bruke toner, og om den dekker et reellt behov. Hvis du skal teste en for første gang, gå for noe enkelt, som Klairs Supple Preparation Unscented Toner.
Klairs Supple Preparation Unscented Toner: Vår storfavoritt, en perfekt, basic, fuktgivende toner med panthenol, glycerin, og centella asiatica som roer ned huden. Anbefales til alle. Medik8 Daily Refresh Balancing Toner: Litt mer avansert, med glycerin, niacinamid og aloe vera som lindrer irritert hud. Paula’s Choice Enriched Calming Toner: Full av beskyttende antioksidanter som vitamin B, C, og E, og med en deilig silkemyk, melkete konsistens.
Hvilke ingredienser bør man se etter i en toner?
Det avhenger selvsagt av hvilken effekt du er ute etter. Sunniva Grane tipser om panthenol, bisabolol, aloe barbadensis leaf juice, glycerin, niacinamid og centella asiatica for de som er på jakt etter en beroligende toner med mye fuktighet.
Sliter du med uren eller døll hud som trenger litt ekstra glød, kan du teste ut en eksfolierende toner. En slik toner inneholder en eller flere syrer, som for eksempel salisylsyre, glykolsyre, melkesyre eller mandelsyre. Eksfolierende syrer hjelper huden å kvitte seg med døde hudceller på hudoverflaten slik at nye, friske hudceller får komme frem.
«Ønsker man en eksfolierende effekt bør man for eksempel sjekke om syrene i produktet ligger høyt oppe på ingredienselisten, for å se at syren faktisk eksfolierer og ikke bare fungerer som konserveringsmiddel,» tipser Sunniva.
REN Ready Steady Glow Daily AHA Tonic: Fjerner døde hudceller på hudoverflaten med glykolsyre slik at de nye hudcellene under får gløde i fred. Benton Aloe BHA Skin Toner: Inneholder lindrende aloe vera og eksfolierende salisylsyre (BHA) som går helt inn i porene og løser opp talg. ByWishtrend Mandelic Acid 5%: Mandelsyre er mildere enn glycol og salisylsyre, og er derfor et god valg om man ikke er vant til syrer eller har sensitiv hud.
Unngå overeksfoliering
I motsetning til tonere som tilfører fukt, er det mulig å bruke for mange eksfolierende produkter. Ta derfor en titt på de andre produktene du allerede har i rutinen din, før du introduserer en toner med eksfolierende syrer. Om du for eksempel allerede bruker en rens med salisylsyre og et serum med glykolsyre, vil tilskuddet av en toner med enda en eksfolierende syre bli litt i overkant. Overdreven bruk av eksfolierende syrer kan svekke hudbarrieren din, noe som gjør huden rød, stram og dehydrert. I verste fall kan du oppleve å få en kjemisk forbrenning – ouch! En god tommelfingerregel er å holde seg til ett eksfolierende produkt om gangen.