Serum. Badeskapets flytende gull? Markedsføringen rundt serum gir ofte inntrykk av at de er sendt ned fra oven for å frelse deg fra alle dine hudpleiesynder. Det er fullstappa av kraftige ingredienser i store doser, og kun et par dråper er nok. Prisbevisste forbrukere har nok også lagt merke til at serumet som regel er å finne i små flasker med høye priser. Hva er egentlig et serum, og hvilket skal du satse på?
Serum, hva er det?
«Et serum er det behandlende produktet i rutinen, som er fylt med de mest aktive ingrediensene i en form som gjør at de kan penetrere huden dypere enn f.eks et renseprodukt eller en fuktighetskrem,» sier Sunniva Grane i SkinCity.
Hvis vi tenker oss at rens og toner er litt som et vorspiel, er serumet selve festen. Det er her du kan slå deg løs med syrer og retinol og annet stas. Sagt på en kjedeligere måte: Serum gir deg en høykonsentrert dose aktive ingredienser som skal behandle en spesifikk hudtilstand, som for eksempel pigmentflekker, ujevn hudtone, dehyrert hud, akne eller andre porerelaterte utfordringer.
Det koster å ha fest. Til tross for at serum finnes i ulike prisklasser, gir det generelle prisnivået deg følelsen av at det er edle dråper du har med å gjøre. Ifølge Sunniva er et godt serum verdt prisen, fordi det inneholder aktive ingredienser i konsentrerte doser, som gjerne krever mer forskning og lengre utviklingstid enn andre produkter. Det er med på å gjøre at prisen blir høyere.
Sunnivas råd: Spar inn på andre steg i rutinen, og legg kruttet på et serum.
Et serum skal påføres etter rens og toner, og før fuktighetskrem. Alt om rekkefølge på produkter kan du lese om her.
Hvordan velge riktig serum
Det finnes serum som lysner hud og behandler pigmentflekker, serum som skal beskytte huden mot tegn til alderdom, serum som behandler urenheter… for enhver hudtilstand finnes et serum som sikter mot å behandle den.
For å finne frem til et serum som funker for deg, er steg én å gjøre en behovsanalyse. Når du vet hvilket behov du har, kan det være lurt å tenke over hvor mye penger du er interessert i å bruke, og dessuten hvor mye huden din tåler. Er du ny med for eksempel syre, bør du velge et serum med lavere doser. Hvor konsentrert et produkt er får du et hint om ved å ta en titt på ingredienslista.
LES OGSÅ: Slik dekoder du en ingrediensliste
Det er også mulig å kombinere flere serum, om man ønsker å behandle flere hudtilstander på en gang, ifølge Sunniva. Bare husk at noen serum er vannbaserte, mens andre er oljebaserte. Om du vil legge dem over hverandre i en og samme rutine, kan det er være lurt å følge huskeregelen for rekkefølge på hudpleieprodukter, og påføre det vannbaserte serumet før det oljebaserte.
Serum med c-vitamin
Et serum med c-vitamin gir huden ekstra glød, beskytter mot ytre påvirkning (tenk sol og forurensning), jevner hudtonen og lysner pigmentflekker etter akne eller overdreven soling. C-vitamin er en såkalt antioksidant, og fordi det beskytter huden mot solskader, er det supert å kombinere med solkrem på dagtid. Her er tre favoritter i hver sin prisklasse:
SkinCeuticals C E Ferulic (1609 kr): En klassiker som er ganske så stiv i pris, men uovertruffen mot døll, ujevn hud. Paula’s Choice C15 Super Booster (589 kr): Et potent, tyntflytende serum som enten brukes alene eller blandet inn i annet serum eller krem. Klair’s Freshly Juiced Vitamin Drop (389 kr): Reagerer du på c-vitamin, kan det være verdt å teste dette, som ikke er like potent, men gir masse glød.
Serum med retinol
Retinol er en form for A-vitamin, og en av få ingredienser med allment anerkjent effekt mot aldring. Det kan også hjelpe mot uren hud og pigmentflekker, og få porer til å se ikke-eksisterende ut. Mange får fantastiske resultater med retinol, men det kommer i utgangspunktet med en del bivirkninger, og skal brukes med forsiktighet. Det kommer derimot stadig nye former for retinol som er snillere mot huden.
Peter Thomas Roth Retinol Fusion PM (669 kr): Gullstandarden for retinolserumer. Lett som vann og minimalt med irritasjon, til tross for høy retinolprosent (1,5 %). Dermaceutic Activ Retinol 0,5 (589 kr): Kvalitetsserum med medium styrke som tar seg av linjer og andre aldringstegn. Bra gateway-drug hvis du ikke har prøvd retinol før. KICKS 2% Retinol Complex Concentrate (299 kr): Her får du mye for pengene! Oljebasert serum med nok en ny type retinol som ikke irriterer huden til tross for den høye dosen.
Serum med syre
Et serum med eksfolierende syrer – som glykolsyre, salisylsyre, eller melkesyre – fjerner døde hudceller fra det øverste hudlaget, så ny hud kommer fram. Eksfoliering er er A og O for sunn hud, og kan enten gjøre av og til i form av konsentrerte behandlinger (typ en ansiktsmaske), eller litt hver dag i form av et serum. Finner du riktig eksfolierende serum kan det resultere i en frisk, ny glød, og motvirke urenheter forårsaket av døde hudceller som hoper seg opp.
Neostrata Glycolic Renewal Serum (689 kr): Kraftig serum med 10% glykolsyre som fikser store porer, aknearr og hyperpigmenteringer. Ny hud, værsågod. SkinCity Clear Pore Resurfacer (299 kr): Teknisk sett ikke et serum, men brukes helt likt, og jevner ut huden som bare det. The Ordinary Lactic Acid 5% + HA (68 kr): Serum med 5% melkesyre og hyaluronsyre, gir en mild eksfoliering og egner seg godt til sensitiv hud. Og til hvilken pris.
Serum med fukt
Et fuktserum inneholder ofte hyaluronsyre, som til tross for navnet ikke er en eksfolierende syre, men et molekyl som binder fukt i huden. Å legge fukt i lag er en god fuktstrategi, som kan gjøres ved å sandwiche fuktigvende toner, serum og fuktighetskrem. Fuktgivende serum er dessuten ofte gode å kombinere med andre serum.
SkinMedica HA5 Rejuvenating Hydrator (1979 kr): Gråter over prisen på dette, for det er altså så bra. Fukter i dybden og gjør huden nærmest feilfri, takket være bl.a. urea. Evolve Hyaluronic Serum 201 (399 kr): Prisvinnende serum basert på aloe vera og ulike typer hyaluronsyre, som gir masse næring til tørr hud og er tvers gjennom økologisk. NIOD Multi-Molecular Hyaluronic Complex (316 kr): 15 (!) ulike former for hyaluronsyre og dens hjelpere, som fyller huden med fukt. Kjennes lett, trekker raskt inn.
Serum med litt av alt
De beste serumene er ofte de som kombinerer flere aktive ingredienser på vakkert formulert vis. Disse er gjerne dyre også, men til gjengjeld veldig bra.
Epi.logic Double Feature (ca 1297 kr): For deg som vil ha skikkelig effekt kan dette serumet som kombinerer AHA-syre med retinol være tingen. Lov å være forsiktig! Clarins Double Serum (740 kr): En klassiker og gammel favoritt som kombinerer anti-age med fukt, glød og mindre synlige porer. Passer de fleste. NeoStrata Bionic Face Serum (689 kr): Mykgjør, styker, fukter, beskytter, eksfolierer med laktobionisk PHA-syre. Dekker alle behov for alle hudtyper, og er dessuten snill mot sensitiv hud.
PS: Du følger oss vel på Instagram?