Jeg er ganske lat når det gjelder kroppsrutiner. Helst vil jeg hoppe innom dusjen et par ganger i uka og aldri vaske håret i det hele tatt, men jeg vil også ha fint hår og ikke lukte vondt. Derfor dusjer jeg mer regelmessig enn som så, nærmere bestemt rundt annenhver dag. Litt sånn er det med tørrbørsting også.
Jeg er ikke blant dem som nyter en stund for meg selv med børsten i hånda, men likevel: Jeg elsker tørrbørsting. I en håndfull år har jeg forberedt hver dusj med å børste hele kroppen med en tørr, hard børste, fra føtter til nakke. Grunnen er ganske enkelt at resultatene nesten tilsvarer det en hårvask gjør for håret. Jeg skjønte liksom ikke potensialet som lå i huden på kroppen før jeg begynte med tørrbørsting. At den kunne bli så myk og glatt. For å konkretisere:
- Døde hudceller børstes av og gjør at huden holder seg frisk, sunn og glowy.
- Inngrodde hår både forebygges og forsvinner.
- Nupper og urenheter begrenses betydelig.
- Cellulitter blir mindre synlige … innbiller jeg meg i alle fall.
- Hår på for eksempel legger løftes og blir dermed enklere å barbere bort.
I tillegg kan jeg ane en viss energiinnsprøytning som sikkert henger sammen med at blodomløpet settes i gang.
LES OGSÅ: Aktive produkter for kroppen
Hva er egentlig tørrbørsting?
Tradisjonen med tørrbørsting er kjent fra antikke sivilisasjoner i flere deler av verden, blant annet ayurvedisk tradisjon (der det kalles garshana). Praksisen består ganske enkelt i å børste kroppen (eller ansiktet) med en stiv, tørr børste. Helst skal man bruke store, sveipende bevegelser i retning hjertet, for å stimulere både blodomløp og lymfesystemet. Fordi den tørre børsten skaper friksjon, fjernes døde hudceller bedre enn når huden er våt.
At lymfesystemet eksisterer er det jo ingen tvil om, men hvorvidt man kan drenere det ved hjelp av tørrbørsting vil i alle fall ikke jeg si for sikkert. Men raskere utskilling av avfallsstoffer er gjerne et mål for folk som driver med det. En fin bonus i så fall, det har uansett så mange andre gode effekter at det har noe for seg uansett. Synes jeg. Jeg vil gå så langt som å si at tørrbørsting er én av tre ting jeg anbefaler alle som spør om å begynne med (de to andre er toner og retinol).
Hva slags utstyr trenger man?
Det skal ta litt tak når man tørrbørster. Jeg har sett mange skrive at du like gjerne kan bruke en skrubbevott eller lignende, men der må jeg sette ned foten. En god, stiv børste må til, og den må kunne holdes trygt i hånda. Bortsett fra det finnes det børster i ulike prisklasser og ulike materialer, men prøv å unngå plast. Jeg har en med hestehår og fine kobbertråder som jeg liker veldig godt, og bare viser små tegn til slitasje etter mange års bruk.
Jeg vedlikeholder børsten min ved å dra fingrene gjennom busten etter hver bruk, så døde hudceller spretter ut, og en forsikig skyll i lunka vann og mild såpe en sjelden gang. Iblant slenger jeg den i fryseren et døgn for å drepe bakterier.
Teknikk
Jeg børster før jeg skal dusje, nesten hver gang, og jeg dusjer omtrent annenhver dag. Unntakene er hvis jeg kommer rett fra en løpetur og er veldig svett, det blir naturlig nok vanskelig å tørrbørste når huden er våt. Fordelen med å ha det som et før dusj-rituale er at du får skylt vekk de døde hudcellene som løsner under børstingen med en gang.
Man kan børste hver dag. Press og hyppighet tilpasser du det som føles best, hvis du presser for hardt og børster for ofte kan huden bli skadet, presser du for løst blir effekten mindre. Vær ekstra forsiktig på steder med tynn og sensitiv hud. Ikke børst skadet hud, for eksempel sår eller solbrenthet.
Jeg begynner med å børste føttene, før jeg går over på legger, lår, mage, rygg og til slutt armer. Bruk lange, sveipende bevegelser i retning hjertet.
Karmameju har en fin instruksjonsvideo (bare se bort fra produktfokuset). God børsting!