Iblant kan det føles som ett hudproblem avler nye hudproblemer; sterke behandlinger fører gjerne til tørrhet, flassing og enda mer irritert hud. Kabinettet har forsøkt å komme til bunns i hvordan man minimerer nedetid etter behandlinger som tretinoin, kjemisk peeling og laser.
Flassing, irritasjon, rødhet, hevelse, svie og kviseutbrudd. Dette er noen av bivirkningene man kan få når man starter med sterke kremer som epiduo og tretinoin, eller behandlinger som dermapen, kjempisk peeling og laser.
Alle aktive ingredienser kan gi slike reaksjoner, forteller Miray Al-Mustafa, spesialist i hudsykdommer og estetisk medisin ved Aleris. Hun liker ikke å kalle disse reaksjonene for bivirkninger. Nedetid er et bedre begrep.
– Det er nødvendig å kvitte seg med gammel hud for å en bedre hud. Det er litt «no pain, no gain», sier Al-Mustafa.
Celine Seeberg, kosmetisk dermatologisk sykepleier ved Eger Skin Clinic, sier også at hun ønsker å se en reaksjon i huden til sine kunder. Det er en forventet respons på effektiv behandling, ifølge henne.
– Ved aktive behandlinger er målet å skape et kontrollert traume i huden, som setter i gang en inflammatorisk respons. Dette stimulerer til reparasjon, ny cellevekst og økt produksjon av kollagen og elastin, sier Seeberg.
Ifølge hudekspertene skal nedetiden som regel ikke vare lenger enn en uke. Men her er det stor variasjon mellom de ulike behandlingene. Sara Gabrail, hudterapeut og eier av Oslo Skin, forteller at etter dermapen er det vanlig å være rød i huden den første dagen. Etter sterke laserbehandlinger derimot, kan man rødme i flere måneder, ifølge Celine Seeberg.
LES OGSÅ: Sånn behandler du ulike former for akne
Forbered huden
En sensitiv hud med skjør hudbarriere, vil oppleve en heftigere nedetid. En sterk hudbarriere som er vant til aktive ingredienser derimot, vil ikke få like sterke reaksjoner, forteller Al-Mustafa.
For å minimere nedetiden, utelukke allergier og redusere risikoen for komplikasjoner, er det viktig med forbehandling før man går til en klinikk. Produkter med ceramider, gode fettstoffer og PHA kan bidra til å styrke en dårlig hudbarriere. Seeberg anbefaler i tillegg å bygge seg opp toleranse for produkter med retinoid og syrer (hun nevner melkesyre, glykolsyre, salisylsyre og kojic-syre), som øker effekten av eksfoliering på salong, og fører til økt penetrasjon av gode ingredienser. Start gjerne to til fire uker i forkant.
Tre til syv dager før behandlingen må man derimot eliminere aktive ingredienser (som syre og retinol) fra rutinen. Voksing og barbering bør også unngås rett før behandling.
Ifølge Al-mustafa kan retinoider, for eksempel tretinoin, gi retinoid dermatitt de første ukene. Huden blir tørr, flasser og man kan få kløe og lette kviseutbrudd. Derfor bør man alltid unngå å bruke retinoid og syrer hver dag i begynnelsen, men bygge seg gradvis opp. «Start low and go slow», som Al-Mustafa sier.
LES OGSÅ: Alt om fuktighetskrem
Fyll på med fukt
Å holde hudbarrieren sterk er viktig også under og etter behandling, og spesielt når du går på en flere ukers kur. Rett etter salongbehandlinger er det back to basics som gjelder.
– Det er lurt å bruke en mild fuktighetskrem, solkrem og vente med aktive ingredienser til huden har kommet seg litt etter behandlinger i klinikk, sier Al-Mustafa.
Seeberg anbefaler å bruke produkter som er spesielt tilpasset en sensitivert hud, slik at hudbarrieren styrkes.
– Når huden flasser, er tørr og sensitivisert, opplever huden transepidermalt vanntap. Huden blir altså dehydrert og lekker væske ut til omgivelsene, spesielt første døgnet etter aktive behandlinger, sier Seeberg.
Fuktighet er altså essensielt. Seeberg anbefaler ingredienser som hyaluronsyre, aminosyrer, antioksidanter og niacinamid. Gabrail anbefaler også antioksidanter, særlig produkter som inneholder grønn te, som også styrker huden.
Hydracitil Normalizer fra Elixir (980 kr): Grønn te-ekstrakt kombinert med tre andre antioksidanter beroliger rød hud. Oljefri og lettere konsistens, ikke parfymefri. Vaselin (129 kr): Er huden ordentlig skadet kan ren vaselin skape en beskyttende hinne som hjelper huden å reparere seg selv. Litt som et plaster på tube. Den klassiske gule boksen funker fint, men denne er mer hygienisk.
Unngå sol og svette
Man skal alltid høre på hudlegen eller -terapeuten om hva man kan og ikke kan gjøre etter en behandling, anbefaler Gabrail. Det samme gjelder når man bruker reseptbelagte kremer, som basiron og epiduo.
Likevel, det finnes tips som gjelder for mange typer hudbehandlinger:
- Unngå sol. Al-Mustafa råder folk til å unngå sol i minst fire til seks uker, og bruke solkrem uansett hvor overskyet det måtte være. Seeberg forteller at etter dermapen og mesoterapi bør man unngå sol i to uker, og dobbelt så lenge etter en laserbehandling.
- Svette irriterer. Fysisk aktivitet, sauna og svømmehaller bør unngås de første dagene. Det samme gjelder sminke.
- Unngå berøring på det behandlede området. Og uansett hvor fristende det måtte være: ikke plukk på flassende hud.
Nedetid er uunngåelig
Det er ikke alle som bør utsette huden for sterke behandlinger og kremer. Ifølge Seeberg bør folk med veldig svekket hudbarriere styre unna, fordi det kan føre til økt penetrasjon og mer irritasjon i huden. Går man på orale aknemedisiner, som isotretinoin og antibiotika, bør man vente tre til seks måneder til etter at man er ferdig med å starte en aktiv behandling.
Uansett om man følger alle anbefalingene, må man forvente at huden ikke ser helt fresh ut med en gang.
– Det tar alt fra en uke til flere måneder før man kan se resultater. Ved behandlinger som skal gi glød og fukt ser man resultater kjappere, men kollagenstimulering tar mellom tre og seks måneder, sier Seeberg.
Resultatene kommer, men det krever tid og sannsynligvis en uunngåelig dose flassing. Det kan med andre ord være lurt å ikke utsette huden for kjemisk peeling rett før første kveld på byen etter lockdown.