I steinalderen var alt så mye bedre. Så mye mer naturlig. Folk døde som fluer selvsagt, men kanskje hadde de veldig fin hud idet de ble jaget utfor en klippe av sinte, store dyr? Det hadde de definitivt, skal vi tro det nye hudpleiemerket Sapienic.
Viljen til å skrelle bort det unødvendige har sakte men sikkert krøpet opp mot toppen av trendbarometeret. Ikke for å trøtte dere med pandemianalyser, men det gir jo mening. Det gjelder også hudpleie, og vårens nyheter reflekterer tendensen.
En av dem som rendyrker tanken på å gå tilbake til det opprinnelige er nylanserte Sapienic. Det visuelle uttrykket de har valgt seg føles forhistorisk på mer enn én måte (tynne, blonde mennesker i små skinnkreasjoner som vandrer gjennom skogen og kaster på håret mens de graver litt i jorda), men produktidéen sikter seg inn mot fremtiden. Her går det i natur: grønne, tunge glassflasker, 100% naturlige og i stor grad økologiske ingredienser, karbon-nøytralt, cruelty-free, vegansk. Man kunne selvsagt diskutert hvor miljøvennlig glassbeholdere egentlig er og lignende til det kjedsommelige, men det hopper vi elegant over i dag. Kabinettet deler uansett ikke ut applaus for forsøk på å være miljøvennlig i 2021. Det skulle bare mangle.
Enkelt og greit
Men så skal det sies at Sapienic heller ikke dytter miljøvennligheten sin foran seg som hovedparole. De fokuserer gledelig nok mer på hva produktene faktisk gjør. Og det Sapienic vil gjøre er å forsøke å gjenskape naturens egen hudpleierutine: å vaske ansiktet i en iskald, klar bekk og la hudens egne oljer ta seg av resten. I vår forurensede samtid gjør dessverre ikke det susen lenger. Vi trenger både å rense huden bedre og å tilføre fukt utenfra. Sapienics mantra er å rense uten å forstyrre, og så tilføre mer av det vi allerede har fra før.
Med en enkel tretrinnsrutine som består av én leirebasert, ikke-skummende rens, ett oljebasert serum og ett vannbasert serum, er dette tilsynelatende drømmeproduktene for alle som vil ha minst mulig dill i hudpleierutinen sin. De lukter i tillegg dyr sjokolade til tross for at de er parfymefrie, takket være imponerende vellykket bruk av vanillin. Serumduoen kommer i to ulike utgaver, én for moden hud og én for … vanlig? I tillegg finnes en mist og to ulike «boostere», én som retter seg mot aknehud og én som skal fremme fasthet og elastisitet.
LES OGSÅ: Sånn behandler du ulike former for akne
Fukt, fett og probiotika
Kjernen er likevel de to serumene, som til sammen skal gi huden alt den trenger for å holde seg sunn, frisk og balansert. Hovedingrediensen de baserer seg på er sapienic acid, den menneskelige hudens helt unike sebum, som dessuten har gitt navn til hele arten homo sapiens. I tillegg til denne fettsyren, som forøvrig er prebiotisk – mat til de gode bakteriene – satser de tungt på probiotika, de gode bakteriene. Nok en stor trend, både i kosthold og hudpleie, men hva er det egentlig?
«Tanken bak probiotika i hudpleie er at vi vasker bort mikrober som huden trenger for opprettholde en sunn overflate. Derfor må vi tilføre probiotika i huden ved hjelp av produkter som inneholder de gode mikrobene en sunn hud trenger. Veldig mange sliter med inflammasjon og ulike betennelsestilstander i huden, og dersom probiotika er effektivt mot det, er det en veldig spennende utvikling,» forteller Silje Messel-Endresen, kosmetisk dermatologisk sykepleier ved Eger Skin Clinic.
Miray Al-Mustafa er spesialist på hud- og veneriske sykdommer samt kosmetisk dermatologi. Hun forteller at flere studier har vist bedring av fuktigheten, kløen, rødheten hos pasienter med atopisk eksem og seboroisk eksem ved bruk av probiotika på huden (aka topikal probiotika). Pasienter med akne merket også en bedring. Hun understreker derimot at resultatene i de ulike studiene varierte, og effektiviteten avhengte av produktets formulering, samt bakteriestammene som var tilsatt.
«Hos pasienter med såkalt frisk hud, har bruk av topikal probiotika vist bedring av fuktinnholdet i huden og mindre tendens til sensitiv hud. Om huden drar nytte av det, er vanskelig å si. Jeg ville som hudlege anbefalt andre ingredienser hvor vi har mer forskning som underbygger effektene, enn så lenge,» konkluderer hun.
Ikke nødvendigvis for alle
Du skal jobbe hardt for å finne en hudlege som er uenig i at mild rens, riktige fettstoffer og fukt er bra for huden, men er det nok? Miray Al-Mustafa er i prinsippet ikke helt enig med konseptet one size fits all.
«Et godt hudpleieregime bør individualiseres, og inneholde retinol, kjemisk eksfoliering, vitamin C og solkrem. Ikke alle samtidig, men man bør likevel være innom disse ingrediensene i løpet ett år,» mener hun.
Silje Messel-Endresen er enig i at hudpleie bør skreddersys, men anser at begge serumene inneholder gode ingredienser. Al-Mustafa trekker spesielt frem ximenynic acid, som er hovedingrediensen i det fettbaserte serumet. Ximenynic acid er en fettsyre som utvinnes fra planter, og har vist betennelsesdempende egenskaper.
«Noen studier viser dette ved oralt inntak. Studier viser også at det gir økt fuktighet og mindre transepidermalt vanntap fra huden, samt UV-beskyttelse. En par studier utført på rotter viste at det kunne bedre sårtilhelingen. Men jeg vil nok konkludere med at det trengs flere, større og bedre studier til å underbygge effektene som påstås,» sier hun.
LES OGSÅ: På badet med Miray Al-Mustafa
Men er det bra
Ingrediensprat i all ære, det er resultatene som teller. Og faktisk har undertegnedes hud vært både sunn, ren og balansert siden testperioden begynte, selv om behovet for en fuktighetskrem på toppen har meldt seg iblant. De første par ukene var jeg helt frelst. Med tiden har derimot vissheten om at man kvier seg for å punge ut et par tusen kroner for produkter, når man i tillegg trenger andre produkter, meldt seg. Og med tanke på at man fort tømmer et serum i løpet av en måned eller to kan Sapienic sorteres under kategorien dritdyrt. Det enkle er muligens ofte det beste, men det koster.
Sapienic selges eksklusivt på Sapienic.se og Skincity.no.