Dr. Miray Al-Mustafa er hudlege og spesialist i kosmetiske behandlinger. Når hun ikke arbeider hardt på A-Medi og Aleris, deler hun hudvisdom på Instagram, holder kurs og foredrag i både inn- og utland, samtidig som at hun er styremedlem i NORFEM, Norsk forening for kvalitet i estetisk medisin. Puh! Til tross for en travel hverdag har Kabinettet fått huket tak i Miray for en baderomsprat om myter om hud, ønsket om å få menn mer engasjert i hudpleie, etisk medisin, og selvfølgelig, hudlegens egen morgen- og kveldsrutine.
Om interessen for hud
Jeg begynte å interessere meg for hudpleie fordi jeg begynte å se sliten ut etter nattevakter som ferdigutdannet lege på nevrologisk avdeling på Ahus. Jeg ville ha mer glød og se freshere ut, så jeg prøvde produkter fra Ole Henriksen, i tillegg til mye annet. De var dyre, lukta godt, og krukkene var fine, men de ga meg ikke noe bedre hud. Etter det ville jeg finne noe som faktisk virket, så jeg begynte å lese på nettet. Det var der jeg kom over bloggen til Silje Austnes, som er en pionér innen dette feltet, og Dr. Obagi. Også begynte jeg å lese om produkter og ingredienser, som A-vitamin.
Da jeg etterhvert ble fastlege, tenke jeg at jeg burde kunne mer om hud. Derfor begynte jeg på en hudspesialistutdanning, som tok fem år, samtidig som jeg jobbet med kosmetisk medisin. Det var kjempegøy da jeg begynte å se resultater, da ble jeg bare mer interessert. Uansett hvor skadet hud du har, hvor mye du har solt deg – uansett om du er 60 år – kan du få mer glød, hydrering, mindre porer, og jevnere hudstruktur, bare du begynner å bruke riktige produkter. Det er ikke bare for de yngre, og det syns jeg er veldig fint.
Om hudpleiemyter
En myte som verserte lenge i den kosmetiske bransjen er at du ikke skal ha fuktighetskrem, fordi det kan gjøre at kroppen ikke produserer egen fukt. Det stemmer ikke, man skal ha fuktighetskrem selv om man har fet hud. Jo kaldere og surere det er i lufta, jo mer fukt trenger man. Huden kan få feil type fukt som okkluderer, så du må bare finne den fuktighetskremen som passer deg best – om det er salve, krem eller lotion. Jeg bruker som regel bare serum, jeg kan ikke bruke fuktighetskrem hver dag. Da begynner jeg å få kviseutbrudd, men jeg har også veldig fet hud.
LES OGSÅ: Finn riktig fuktighetskrem
Jeg har noen pasienter som ikke vil ha noen kjemikalier på huden, eller som ikke vil ha noe som er reseptbelagt, selv om de har blomstrende akne. Men hva menes med “naturlige” produkter? Vi har jo allerede A-vitamin i kroppen, for meg er det naturlig. Da man prøvde å ikke bruke parabener for noen år siden, og brukte MI (Methylisothiazolinone) i stedet, var det mange som fikk kontaktallergi. Plutselig finner man nye studier som motbeviser ting man tidligere har trodd. Ting er ikke så absolutte, man skal aldri være for skråsikker på noe.
Når det gjelder forekomsten av akne, har det mye med gener å gjøre. Talgkjertlene våre og produksjonen av talg er nedarvet. Det er også veldig mange som er opptatt av at de kan endre huden med det de spiser. Jeg er ikke noe ernæringsfysiolog, så jeg kan ikke nok om det, men man er jo hva man spiser. Flere og flere studier viser at inntak av karbohydrater og meieriprodukter, kanskje ikke er årsaken til akne, men kan forverre akne. Det er jo vanskelig å kutte ut, men man kan kutte ned. Det er så mye som påvirker huden: eksterne faktorer, miljøet rundt, hva vi putter på huden, og hva vi spiser. Det er veldig komplekst.
Man kan for eksempel få kviser av p-piller eller hormonspiral, selv om det også kan å hjelpe mot kviser. Det er to hormoner i vanlige p-piller: det er østrogen, i ulike mengder, og progesteron, men det progesteronet varierer fra p-pille til p-pille. I de vanligste p-pillene er progesteronet mannlig kjønnshormonvirkende, så det kan øke hårvekst og talgproduksjon. Hvorfor får man de p-pillene, om man får dårlig hud? Fordi det er lavere blodpropprisiko, så derfor er de førstevalget. Hvis jeg har pasienter som går på p-piller og har akne, pleier jeg som regel å bytte til andre mer hudvennlige p-piller som yasminelle eller mercilon.
Om forfengelighet
Studier har vist at du yter bedre i arbeidslivet når du føler at du ser bedre ut. Det er faktisk også vist at kvinner, etter kosmetiske behandlinger, enten det er hudpleiebehandlinger eller andre ting, går med rakere rygg, smiler mer, og er mer produktive i arbeidslivet. Det forfengelige er bare en veldig liten del av det.
Man har ikke satt seg nok inn i kosmetisk medisin om man tror det bare handler om å se bedre ut. Huden er jo vårt største organ, selvfølgelig må vi ta vare på det. Det er jo utsatt for alt: vær, vind, regn, og forurensing. Hvis noen ikke syns hud er viktig, så tyder det bare på at de ikke kan nok om det.
Om menn og hudpleieskam
Menn kan noen ganger være litt flaue når de kommer til meg, selv om det er for noe så enkelt som en føflekksjekk. Det er et stigma rundt menn og hudpleie, men man kan fint være veldig maskulin, og heterofil, og likevel bry seg om huden sin. Man kan bruke sminke, også, for den saks skyld. Sminke er ikke bare beregnet for kvinner. Vi må få vekk det stigmaet.
På Instagram, der jeg poster mye om hud, ser jeg at en god del menn følger med og leser innleggene. Det er interessant for menn, også, men litt i det skjulte, kanskje. Jeg har flere kvinnelige pasienter som kommer til meg for hudforbedrende behandlinger, og de tar noen ganger med seg mannen sin. Når de er ferdig, så kommer han inn og får ulike kosmetiske behandlinger av meg. Men han kommer som regel aldri alene. Så det er jo også en måte å gjøre det på. Heldigvis har grensene mellom kjønnene blitt mer flytende.
Om måtehold
Pasienter som kommer til meg, også studenter med stramme budsjetter, vil bruke alt som er aktivt: niacinamid, C-vitamin, AHA, retinol. Ikke bruk så mange nye produkter av gangen! Begynn med et aktivt produkt, og bruk det først i tre uker før du eventuelt legger til et nytt. Du må stimulere huden forsiktig, less is more.
Hvis du skal begynne med en rutine, bare kjøp en rens og fuktighetskrem fra apoteket. Det trenger ikke være fancy, så lenge det har ingredienser som passer huden din. Det kommer helt an på livsstilen din, hva du har tid til om morgenen, og budsjettet ditt. Jeg pleier alltid å spørre hva pasientens hovedproblem er – hva er det du vil gjøre noe med? Da går vi etter det, og så ser vi an hvor mye huden tåler.
Det er mange i vår bransje som selger for mye. Pasientene merker det på huden til slutt, når de bare går rundt med irritasjon og rødhet hele tiden.
Om morgenrutinen
Det å bare gå ut om morgenen og ikke ha en hudpleierutine, er som å gå ut uten å gre håret eller pusse tennene. Det er som om en stor del mangler. For meg er det helt unaturlig.
Jeg begynner alltid med å vaske ansiktet mitt med en vannbasert rens. Jeg liker ZO Gentle Cleanser. Nå som jeg går på litt sterkere behandlinger, er det greit å ikke ha en veldig aktiv rens med salisylsyre eller glykolsyre. Etter rens klapper jeg ansiktet forsiktig med et håndkle før jeg bruker Paula’s Choice Skin Perfecting 2% BHA Liquid. Jeg bare legger litt i hånda mi som jeg påfører rett på ansiktet. Hvis jeg har på meg en god del solkrem på sommeren, kan jeg få litt kviser på skuldrene. Da bare klapper jeg denne salisylsyren litt forsiktig inn. Det er en game changer.
Jeg lar alltid produktene trekke inn i et minutt eller to før jeg påfører neste produkt. I mellomtiden børster jeg håret, pusser tennene, eller kler på meg.
Etter salisylsyren bruker jeg ZO Daily Power Defense. Det er på en måte et slags fuktighetskrem-serum som inneholder vitamin E og ceramider, og passer alle hudtyper. Det er dessverre litt dyrt. Jeg bruker to pumper til hele ansiktet, inkludert under øynene og på øyelokk, og alltid på halsen. Kanskje også på utringingen om det er sommer. Så venter jeg litt til før jeg påfører Anthelios Ultra-Light Invisible Fluid fra La Roche Posay.
Jeg påfører alltid all hudpleie ved å putte det på hånda mi og påføre det med en pensel. Jeg liker å ha et så tynt lag som mulig. Alt er jo kjemikalier, og jeg liker alltid, også når det gjelder medisiner, å gi minste effektive dose.
Jeg har veldig fet hud, så noen ganger bruker jeg Mattifying Primer fra Makeup Forever som jeg bare legger på sidene av, og over, nesen der jeg pleier å bli litt fet. Den sklir ikke utover dagen. Den må ligge på en stund før jeg påfører Ultra HD Foundation fra Make Up For Ever, ellers er det akkurat som om makeupen blir knudrete og flasser av. Til leppene bruker jeg Avene Cold Creme Lip Balm en eller to ganger om dagen. Den inneholder squalane, som er veldig bra for tørre lepper.
Om å bruke solkrem
Solkrem er på tredjeplass når det gjelder beskyttelse mot sol. Du skal helst holde deg unna solen mellom klokka ti og klokka to på formiddagen, og du skal ha på deg solhatt, solbriller, og klær. Mange tror at bare fordi de har på seg solkrem så har de et slags “supermannskjold” som gjør at de kan være lenge ute i solen, men det er ikke riktig.
Den beste solkremen er den du vet du kommer til å bruke. Ikke en som er klissete, fet, hvit, og ekkel, for det er det ingen som gidder å bruke. Jeg pleier alltid å anbefale Anthelios Ultra-Light Invisible Fluid. Den har veldig god UVA-beskyttelse, høy UVB-beskyttelse, er helt matt og trekker godt inn. Du kan til og med putte den på huden rundt øynene. Den skal ikke være særlig okkluderende, men hvis man får kviser av den finnes det også en annen variant med salisylsyre.
Når jeg går hjem fra jobb er det jo fremdeles sol og UVA-stråler ute. Siden jeg har på meg sminke, sprayer jeg ansiktet med La Roche-Posay Anthelios Anti-Shine Sun Protection Invisible SPF50+. Denne får man ikke på apoteket i Norge, men man får den på Gardemoen. La Roche-Posay har noen av solkremene med høyest UVA-beskyttelse, også mer enn anbefalt, i Europa. Vi har mer UVA-stråling her i Norge enn i sørlige deler av ekvator. UVA-stråling går gjennom skyer, regn, vinduer, og det er det som blant annet står for aldringsprosessen i huden.
Kveldsrutinen
Hvis jeg har en periode med litt akne, eller til og med litt tørr hud, pleier jeg å dobbelrense om kveldene. Da bruker jeg Dermalogica Precleanse Oil på tørr hud, også renser jeg med vann før jeg bruker ZO Gentle Cleanser. Rens har ikke så mye å si, bare bruk en mild rens fra apoteket.
Vanlig rens inneholder surfaktanter som har både en fettløselig og en vannløselig side, så det pleier å være nok. Hvis du har litt problemhud, eller om du går med mye sminke, kan du dobbelrense på kvelden for å være på den sikre siden. Men sånn kjemisk sett er det strengt tatt ikke nødvendig.
Man skal jo ikke skrubbe mekanisk, helst bare kjemisk, men hvis jeg flasser endel og bare vil ta vekk overflødig hud, så bruker jeg ZO Exfoliating Polish med magnesiumkrystaller. Det kjennes veldig godt, selv om det kanskje ikke er så veldig bra for huden.
Jeg bruker Canoderm 5% kanskje en gang i uken, og kanskje ikke det en gang, fordi jeg bruker retinol som stimulerer kroppens egen fuktproduksjon. Jeg bryr meg ikke så mye om fuktighetskrem og hvor jeg kjøper dem fra. De fleste er gode og har gode ingredienser.
Annenhver kveld bruker jeg ZO Wrinkle + Texture Repair med 0.5% retinol over hele ansiktet, inkludert øyelokk, hals, og hender. Det gjør jeg i perioder, ikke hele året. Jeg har brukt den i sommer, fordi jeg har hatt litt pigmentflekker, men jeg bruker den vanligvis fra september til mars. Jeg liker å ta en pause og gi huden min forskjellige ting. Noen ganger bruker jeg 0.05% tretonin, men det er reseptbelagt. Jeg syns alle bør bruke retinol av og til. Ikke bare for det kosmetiske; det er også dokumentert at retinol kan reversere fotoskade, og fotoskade gir økt sjanse for hudkreft, så det er en vinn-vinn-situasjon. Jeg har noen pasienter som ikke tåler retinol, og da pleier jeg å anbefale retinyl palmytat, som gir mindre nedetid med rødhet og flassing etter at du har begynt å bruke det.
LES OGSÅ: Det skumle vidunderproduktet: En retinol-guide
Om injeksjoner
Alt med måte, jeg liker å gi sprinkles med litt botulinumtoksin (botox, red.anm). Andre skal egentlig ikke legge så mye merke til det, du skal bare se litt freshere ut. Så lenge det blir brukt for dynamiske rynker, pasienten er helt frisk, man ikke overdriver og får dårlig selvbilde av det, eller så lenge pasienten ikke har body dysmorphic disorder.
Når jeg gir filler-injeksjoner, driver jeg ikke med line chasing, der jeg jakter på linjer og fyller dem ut. Jeg tenker mer anatomisk. Jeg prøver ikke å endre anatomien til pasientene, jeg prøver bare å fylle ut de fettputene man har i huden som er blitt mindre med alderen. Vi har også fettputer som blir større med alderen, og hvis du injiserer de som er litt mindre, som ofte ligger rett ved siden av, så kan du justere for den ujevne lysrefleksjonen som oppstår. Jeg gir dem de fettputene de hadde for ti år siden tilbake. Jeg gir dem ikke noe de ikke har hatt, for meg er det ikke noe unaturlig ved det.
Jeg vet at fillers har et dårlig rykte, og det er nok fordi man har for eksempel har overfylt unge bloggere som ofte er i media. Vi ser lepper helt ute av proposjoner, og kinnbein som gjør at man får sånn “puteansikt”. Jeg syns det er helt galt å fylle på et ungt menneske der aldringsprosessen ikke har begynt enda, med mindre det er en tydelig disharmoni i ansiktet. Alt med måte. Jeg sier ofte nei til mine pasienter som kommer for å fylle på når de ikke trenger det. Jeg injiserer sjeldent fillers eller botox på pasientene mine som er i 20-årene. Det kan være fordi prisene mine er annerledes enn andre, jeg har for eksempel ikke rabatter.
Det handler også om hvem som injiserer og at man også må kunne si nei. Pasientene klarer ofte ikke å se det selv. Der har vår bransje litt å lære, vi må også tenke på hva som er best for pasienten, og ikke hva som er best for lommeboken. Jeg er styremedlem og medgrunnlegger av norsk forening for kvalitet i etisk medisin, NORFEM. Vi har en etisk plakat med noen etiske grunnsøyler som våre medlemmer må følge. Jeg føler at bransjen er på vei til å bli mye bedre i Norge, men det er ganske mye jantelov her, og sterke meninger om et felt folk ikke kan nok om.
Folk som dømmer andre fordi de velger å gjøre noe med sin egen kropp, det i seg selv er umoralsk. Ofte er det gretne gamble gubber som har sterke meninger om det. Jeg er lei av at det, i 2020, fremdeles er menn som skal ha noe å si på hva kvinner gjør med kroppen sin.
1 kommentar
Dr. Miray er så lidenskapelig og utrolig dyktig i feltet sitt at det smitter engasjement over på andre 🌺 Kjempespennende å få innblikk i hudpleierutinene hennes 😍
Kommentarfeltet er stengt