Kabinettets grunnskole i hudpleie har så langt tatt for seg hudtyper, rens, toner, serum og solkrem. Nå er vi kommet til veis ende; siste etappe i dette grunnskole-maratonet er tildelt kremen.
Etter å renset ansiktet godt, tonet huden, og massert inn et serum, er det på tide og smøre seg inn med en krem. Kremen er nok kjent for de fleste, og av alle Grunnskolens produktkategorier, vel det produktet de fleste allerede bruker. Det stopper oss dog ikke fra å forklare deg akkurat hvorfor vi trenger fuktighetskrem, og hvordan du kan finne en som passer din hud.
Hvorfor bruke fuktighetskrem?
En fuktighetskrem har i hovedsak to oppgaver: Forsyne huden med fukt, og holde den der. Kremen, som siste steg i hudpleierutinen, forsegler alle produkter du har smurt deg inn med, og sørger for at ingrediensene holder seg der de skal. Alle har nytte av en fuktighetskrem, uansett hudtype. Det gjelder bare å finne riktig krem.
Trenger en fuktighetskrem å være dyr?
Først litt kjemi: En krem er i bunn og grunn en emulgering av vann og olje. For at disse skal kunne mikses sammen til en jevn krem, trengs emulgatorer.
På et detaljnivå består fuktighetskremer av fuktighetsgivende ingredienser, som trekker fuktighet fra luften og inn i huden – eksempelvis glyserin og hyaluronsyre – og okklusive ingredienser, som holder fuktigheten inne slik at den ikke forsvinner ut i luften igjen. Vanlige okklusive ingredienser er blant annet fettsyrer som cetylalkohol og stearinsyre, silikoner, eller oljer som squalane, mineral- eller parafinolje. Produsenter med grønne ambisjoner bytter gjerne disse ut med planteoljer og sheasmør. Mangle okklusive ingredienser fungerer også som emulgatorer. Olje fukter altså ikke huden alene, men den hjelper huden å holde på fukt fra andre ingredienser.
De fleste av disse ingrediensene er ganske billige, og det er forsåvidt ingen grunn til å legge masse penger i en fuktighetskrem. Alle bør ha en basic krem i skapet, og hvis du (eller huden din) ikke er kresen på å unngå ting som mineralolje og silikon, er det ofte like greit å gå for en enkel, billig krem. Når det er sagt har fuktighetskremen masse potensiale! En krem med noen velvalgte syrer eller barriærestyrkende ingredienser kan heve nivået på en reell måte. Å finne riktig konsistens kan gi deg kremopplevelsen du ikke visste fantes. Og legendariske Creme de la Mer – som koster 1500 kroner for 30 ml – er faktisk veldig bra, for rett hudtype, men om det kan forsvare prisen er jo vanskelig å si. Derfor har vi holdt oss til å anbefale mer moderat prisede kremer i denne saken.
Ulike kremtyper for ulike hudtyper
Hudtypen din har mest og si når det kommer til hvilken fuktighetskrem som er riktig for deg. Les derfor god på forpakningen, der står det ofte hvilken hudtype kremen er egnet for.
Hvilket klima du befinner deg i kan påvirke hudtilstanden din, og bør derfor også tas til etterretning i kremvalget. I et norsk klima har mange behov for tyngre kremer om vinteren, når kulde og vind gjør huden knusk tørr. Sommerens fuktige luft gjør derimot at man får behov for å strekke seg mot lettere kremer, eller, for de med veldig fet hud, droppe kremen helt. Pass likevel på å få nok fukt, for eksempel gjennom en fuktgivende toner eller serum.
Gel-krem og lotion for normal til fet hud
Gel-krem, som vi så fint kaller det på anglisistisk norsk, har en lett, geléaktig konsistens, og inneholder minimalt til ingen olje. Lotion, en lettere krem, er i samme kategori. I ingredienslista vil du som regel se vann og fuktgivende ingredienser som glyserin helt først, og få eller ingen oljer etterpå. Er å fortrekke for de med fet hud generelt, men også de med normal hud, for eksempel i sommermånedene når huden gjerne trenger mindre olje.
En fet hudtype kan også bli dehydrert; da produserer den fortsatt mye olje (noen ganger mer for å kompensere for tap av fuktighet), men med lite fuktighet under. Kjenner du at huden din både er fet, stram og irritert på en og samme tid, bør du se etter kremer som egner seg ekstra godt til dehydrert, fet hud.
Krem for alle hudtyper, men særlig tørr
En fuktighetskrem kjenner de fleste konsistensen til. Den er tykkere enn en lotion, og holder bedre på fuktighet. I ingredienslista vil du som regel se en god del mer olje enn du ser i en gel-krem.
Jo mindre olje huden produserer selv, jo mer trenger den å få tilført utenfra. En tørr hud produserer lite olje og vil derfor trenge en rikere krem. Med det sagt kan en god fuktighetskrem fungere godt for alle hudtyper. Har du acne-hud er trikset å finne en krem som pleier huden og gir den nok fukt, men uten å tette til porene og provosere frem nye utbrudd. For noen betyr det å unngå silikon eller mineralolje, for andre kan en oljefri gel-krem være løsningen.
CeraVe Moisturising Cream (159 kr): En billig klassiker man enten elsker eller hater. For noen blir denne cermid-bomben for tung, for andre er den en slags deux ex machina sendt fra oven for å fikse tørr hud på null-komma-svisj. Kiehl’s Ultra Facial Cream (270 kr): Et kultprodukt som funker for mange. Kiehl’s ultra-hudkrem er formulert med favorittingrediensen squalane og litt mer uklare glykoproteiner fra isbreer. Vel vel.
Klairs Rich Moist Soothing Cream (237 kr): En perfekt, basic fuktighetskrem som beroliger huden med betaglukan og gir ukomplisert fukt og beskyttelse. Silikonfri, passer alle hudtyper. Embrypolisse Lait-Crème Concentré (259 kr): Vi stiller oss bak denne kultklassikeren, som gir fet og god pleie til alle, også sensitiv hud. Den holder dessuten det den lover om at sminke legger seg veldig fint over.
Salve for tørr og sensitiv hud
Salver inneholder lite vann og mye olje, og er enda tykkere enn en krem. Disse brukes gjerne for ekstrem tørr eller sensitiv hud, og dessuten på tørre albuer, hender og føtter. Salver inneholder ofte mineralolje, som er veldig effektivt til å stenge fuktighet inne. For noen kan de være litt for effektive, og legge seg som et lag på huden som fører til urenheter.
En sensitiv hud bør være forsiktig med kremer som inneholder potensielt irriterende stoffer som parfyme, eteriske oljer, rosevann eller trollhassel, silikoner eller parabener. Se etter kremer spesielt tilpasset sensitiv hud, og ta en titt på ingredienslista for å luke ut eventuelle ting du vet du gjerne reagerer på.
Medicine Mama’s Sweet Bee Magic (ca 164 kr): Bivoks, propolis og honning gjør denne salven til en superpleiende, deilig opplevelse for både tørre ansikter og skadet hud på hele kroppen. Kun naturlige ingredienser og CCOF-sertifisert økologisk. Elizabeth Arden Eight Hour Cream (380 kr): En ekte klassiker som i det store og hele mest inneholder mineralolje. Kan være svært så nyttig for riktig hud, men brukes nok mest på tørre lepper og neglebånd.
Hva er nattkrem og trenger man det egentlig?
Merker huden at det er natt? er et vanlig, kritisk spørsmål når temaet ‘nattkrem’ kommer på banen. Svaret er nei, men vi vil derimot oppnå ulike ting med en dagrutine og en nattrutine. Mens en dagrutine gjerne har fokus på å beskytte og få huden til å se bra ut, er natten tiden for intens pleie og behandling.
En nattkrem består av rundt 50–70 % fett, og er derfor fetere enn en dagkrem. Det gjør kanskje at du ser oljete ut, men hva gjør det når du bare skal gå og legge deg?
I tillegg til at den har en tjukkere konsistens, inneholder nattkrem gjerne aktive ingredienser som egner seg bedre til nattestid enn til dagtid. For eksempel kan en nattkrem inneholde retinol, som er lyssensitivt og brytes lettere ned i sollys, eller eksfolierende syrer, som gjør huden mer sensitiv for sollys.
Når det er sagt, er det ikke noe spesielt med en nattkrem som tilsier at du absolutt ikke kan bruke den på dagen, om du vil.
KORRES GREEK YOGHURT SLEEPING FACIAL (299 kr): En nattkrem som rent teknisk er en nattmaske, men som med probiotika, pleiende oljer og yoghurt gjør huden fuktmettet, jevn og nydelig mens du sover. NeoStrata Bionic Face Cream (499 kr): Nattkrem med svært høy konsentrasjon av PHA, i form av glukonolakton og laktobionisk syre. Likevel en skikkelig barriærestyrker, som bygger opp tørr og sensitiv hud.