«Hvorfor skinner alltid ansiktet ditt så mye?». Dette spurte en venninne meg på ungdomsskolen, og siden det øyeblikket har jeg vært besatt av å gjøre noe med den fete huden min. Jeg vet at jeg ikke er alene om det. Men finnes det egentlig en løsning?
Talg, eller sebum, er en helt essensiell del av huden vår. Den beskytter og fukter, og holder sunn hud i gang. Men når når talgkjertlene overproduserer denne oljete substansen, fremstår huden fet.
Dette kalles seboré, og forekommer på områder som er rike av talgkjertler, altså i ansikt, hodebunn, bak ører, skuldre, rygg og bryst, forklarer Patty Mantaka, hudlege ved Oslo City Legesenter.
Denne hudtypen, som kan være plagsom i seg selv, kan også trigge andre uheldige inflammatoriske hudtilstander, som akne, rosacea og seboreisk eksem. Porene fremstår dessuten større og man har gjerne små, lukkede komedoner, også kalt hudormer.
Hvorfor oppstår fet hud?
Ifølge Mantaka er fet hud mest sannsynlig genetisk betinget. Har man det, vil man sannsynligvis alltid ha noe fet hud.
– Faktorer som hormoner, klima, kosmetikk, stressnivå og kosthold kan påvirke talgkjertlene. Økt produksjon av særlig mannlige hormoner, androgener, kan påvirke talgkjertlene, sier Mantaka.
Hun trekker også fram ubalanse av mikrobiomer som en viktig og nokså underkommunisert faktor for akne, og dermed også fet hud (siden de i stor grad henger sammen).
– Den nyeste forskningen peker på betydningen av mikrobiomer, altså normal bakterieflora. Det er påvist overkolonisering av noen former av disse bakteriene i huden til aknepasienter. Disse er ikke overrepresentert ved frisk hud.
Mantaka forteller at denne ubalansen ikke ennå er helt forstått, men at funnet kan ha stor betydning for utvikling av ny aknebehandling i framtiden.
LES OGSÅ: Sapienic kombinerer probiotika med steinalderfilosofi
Kan fet hud være et resultat av dehydrert hud?
Noen utsagn blir gjentatt i det uendelige, selv om det ikke ligger noe sannhet i det. Jeg har lenge lurt på om dette gjelder for en populær teori, som går ut på at fet hud blir forverret av – eller til og med er et resultat av – dehydrert hud. Ideen er at talgkjertlene skriker etter fukt, og overkompenserer med å produsere mye olje. Stemmer denne teorien egentlig?
Jeg har ikke klart å finne god dokumentasjon på at det er tilfellet. Mantaka benekter teorien helt.
– En dehydrert hud fører definitivt ikke til økt talgproduksjon. Folk med atopisk eksem har ofte tørr og dehydrert hud som følge av økt vanntap i huden, såkalt transepidermalt vanntap. Hvis denne teorien stemte, hadde eksempasienter hatt mer fet hud og akne.
Likevel, alle med fet hud vet at ingenting er verre enn flassete, livløs hud med et lag av olje på toppen. Og som Mantaka påpeker, bruker de med fet hud ofte sterke og irriterende produkter, som syrer og retinoider, som kan tørke ut huden. Så uansett om dehydrert hud forverrer fet hud eller ei, vil alle ha nytte av å sørge for at huden er tilstrekkelig hydrert.
– Noen nyere studier viser at nedsatte lipider i huden, blant annet ceramider, og en svekket hudbarriere er påvist ved akne. Erstatning av ceramider i huden kan forbedre barrierefunksjonen og redusere akne. Det evalueres for tiden om disse skal inkluderes i daglig pleie ved uren hud, sier Mantaka.
Olje eller ikke olje
Er fet hud og hudoljer bestevenner eller bitre fiender? Dette er veldig omdiskutert, og det kan virke som om halvparten av de med fet hud hater olje, og den andre halvdelen sverger til det.
Mantaka stiller seg skeptisk til olje for fet hud og anbefaler heller å bruke en oljefri fuktighetskrem. Hvis du likevel er interessert i å prøve, bør du velge en som har et høyt innhold av linolsyre, framfor oljesyre. De trekkes lettere inn i huden. Solsikkefrøolje, nypefrøolje, hempfrøolje og druekjerneolje er innenfor denne gruppen.
Å klappe noen dråper olje på ansiktet, som siste steg i kveldsrutinen, kan sette et «lokk» på de andre produktene, og sørge for at huden holder seg hydrert gjennom natten. Aknepasienter har dessuten et lavt innhold av linolsyre i huden, så det kan hende at noe av løsningen ligger i selve oljen også. Noen studier har også vist at oljer med høyt innhold av linolsyre kan hjelpe med å styrke hudbarrieren.
Ingredienser å se etter
Visse ingredienser kan ha god effekt for oss med fet hud:
Salisylsyre. En form for BHA, som trenger dypt inn i huden, renser porene og løser opp olje. En favoritt for mange med fet hud.
Glykolsyre. En eksfolierende syre innenfor AHA-gruppen, som vil fornye huden med å fjerne døde celler og olje. Denne har vist å ha anti-mikrobiell effekt og er gunstig for aknepreget hud.
Laktatsyre. Ligner på glykolsyre, men er bedre egnet for sensitiv hud.
Niacinamid. Denne formen for vitamin-B3 er å finne overalt innenfor hudpleieverden. En studie har vist at niacinamid, i en så lav konsentrasjon som 2 prosent, kan hjelpe med å kontrollere talgproduksjonen. Niacinamid kan øke produksjonen av ceramider i huden, som igjen styrker hudbarrieren.
Benzoylperoxid. Motvirker kolonisering av mikrobiomer, hudormer og har betennelsesdempende effekt. Skal helst brukes i kombinasjon med andre aktive ingredienser som retinol eller salisylsyre.
Retinol. Ingrediensen som kan hjelpe med det meste, også kontrollere talg.
Kosthold og fet hud
Like etter at jeg mottok venninna mi sin skjellsettende kommentar, brukte jeg utallige timer på Internett for å finne løsningen på fet hud. Et tips som dukket opp overalt, var å drikke masse vann. Desperat som jeg var, slukte jeg dette tipset, og mange liter vann om dagen. Det hjalp selvsagt ikke. Vann er viktig for alle kroppens funksjoner, men det nytter ikke å drikke mer enn man må. Det vi spiser kan imidlertid kanskje ha en innvirkning.
– Høyt konsum av fett, sukker, melk og meieriprodukter kan trigge talgproduksjonen, sier Mantaka.
Hun forteller at nyere forskning viser at kostholdet kan påvirke huden vår. Her er det enda ikke en konsensus, men hvis du har fet hud skader det ikke å prøve å kutte ned på inntaket av denne maten en periode, og se hva som skjer med huden.
Likevel er det nok slik at den hudtypen man har fått tildelt, er man stuck med for resten av livet. Fet hud kan til en viss grad kontrolleres med de riktige ingrediensene. Det kan også hjelpe å ikke bruke for mye produkt på dagtid. Nok fukt er viktig, men det handler om å finne riktig balanse for din hud. Kanskje du skal prøve å redusere mengden fuktighetskrem, særlig hvis solkremen din har fuktighetsgivende ingredienser i seg (noe de fleste har). Et annet tips er å bytte ut pudder med såkalt «blotting paper». Da fjerner man faktisk oljen, i stedet for å kamuflere den i noen minutter før oljen bryter opp den matte overflaten igjen. (Vi har testet blotting paper fra Fenty Beauty, les om det her.)
Slike små knep kan hjelpe, men de vil ikke forandre hudtypen din. Den eneste måten man muligens kan oppnå større forandringer i talgproduksjonen, er gjennom profesjonell behandling hos hudlege. Det er dessverre ikke alt man kan fikse på egenhånd.
Hudlegens produktanbefalinger
Cleanance rensegel, Avene (189 kr)
En skånsom talgregulerende rensegele mot uren og fet hud. Den inneholder Avene Thermal kildevann som har en beroligende, mykgjørende og hydrerende effekt. Finnes også en mildere variant, ”cleanance hydra”. Den egner seg bra for sensitiv hud, og når man går på en medisinsk uttørkende aknebehandling.Cleanance Expert Emulsion, Avene (189 kr)
En fuktighetskrem med lett konsistens som trekkes fort inn i huden. Denne har en fuktighetsgivende, eksfolierende og mattende effekt. Denne vil regulere talgproduksjonen, cellefornyelsen, åpne tette porer og redusere rødhet og hudormer. Innerholder også beroligende thermal kildevann. Kan brukes morgen og kveld.
Oxygen Infusion wash, Skin Better Science (475 kr)
En skummende rens som inneholder eksfolierende glykolsyre for dyp rens, men som også beroligende ingredienser. Egner seg bra for ung og fet hud, men også voksen hud pga. anti-aging effekt.AlphaRet ® Overnight Cream, Skin better Science (1375 kr)
Basert på ”interfusion technology”, hvor store molekyler trenger dypere inn i huden uten å brytes ned i overflaten. Inneholder Retinol og glykolsyre som vil rense porer, eksfoliere huden og stimulere kollagenfibre.