Et av de spørsmålene Kabinettet får hyppigst, er hvilke aktive ingredienser man kan blande i en og samme rutine. Vi liker aktive ingredienser, fordi de har et konkret formål som lover effektiv behandling av en spesifikk hudtilstand. Eksempler på populære aktive ingredienser er ulike syrer, retinol, c-vitamin og niacinamid. Ofte er et produkt spesialisert mot én av dem, men mange vil jo kombinere ulike produkter med ulike aktive ingredienser for å oppnå flere resultater samtidig. Da gjelder det å kombinere rett. Men hvordan?
Vi har fått hjelp av Miray Al-Mustafa, hudlege ved A-Medi og Aleris, til å navigere jungelen av kompliserte kombinasjoner.
Mye kan blandes
Først og fremst kan hun berolige deg med at de fleste aktive ingredienser kan blandes uten at effekten deres reduseres. Miray anbefaler likevel pasientene sine å vente 1-2 minutter mellom påføring av hver produkt med ulike aktive ingredienser, slik at produktene får trekke godt inn. Har du ikke tid til å vente, kan du heller velge produkter som allerede har blandet sammen de aktive ingrediensene for deg, råder hun (her er for eksempel et digg serum som kombinerer c-, a- og e-vitamin med PHA, en type syre som er kjent for å være fuktighetsbevarende). Til tross for både ventetid og et teoretisk klarsignal, kan huden din likevel reagere på en spesifikk kombinasjon aktive ingredienser. Hud er en individuell greie.
«Dersom eksempelvis jeg tåler å bruke to ulike produkter med teoretisk ikke blandbare ingredienser, som for eksempel et vitamin C serum og deretter niacinamid, men du blir rød og irritert i huden av det, er det ikke anbefalt at du fortsetter med det,» forteller Miray.
Miray anbefaler at man starter forsiktig og legger til et nytt produkt hver andre eller tredje uke. På denne måten er det enklere for deg å bedømme effekten av produktet, eller eventuelle intoleranser. Introduserer du flere forskjellige produkter på en gang, er det umulig å luke ut synderen om du skulle få en negativ reaksjon.
Hold det enkelt
Det er altså ikke helt svart/hvitt hvilke ingredienser man bør, eller ikke bør, kombinere. I tillegg til at ingen hud er lik, er det ifølge Miray også lite forskning på akkurat dette temaet. Produkter med ulike aktive ingredienser er som regel også testet alene, på ren hud – ikke sammen med andre produkter.
Før du setter i gang er det lurte å først tenke over hva du vil oppnå med å kombinere to ulike aktive ingredienser, og om denne kombinasjonen faktisk er noe huden din trenger. Et generelt godt råd er å unngå å blande mange aktive ingredienser på en gang, rett og slett fordi less is more også er en god filosofi for huden din å følge.
Noen gode – og mindre gode – kombinasjoner
Det finnes enkelte kombinasjoner som er mer fornuftige enn andre. Under har vi samlet de viktigste, fra gode komboer, til komboer du bør være litt forsiktig med.
Hyaluronsyre og oljer
Vi starter lett med hyaluronsyre. Dette fuktklisset kan som regel kombineres med det meste, så her er det bare å kjøre på. Ettersom hyaluronsyre skal holde seg på overflaten av huden, altså ikke penetrere hudbarrieren, trenger den ikke noen lav pH-verdi slik som vitamin C-serumet gjør, ifølge Miray. Hyaluronsyre passer ekstra godt sammen med uttørrende produkter som retinol eller syrer, ettersom det øker fuktnivået i huden.
Det samme gjelder ulike oljer. Disse skal påføres helt i slutten av rutinen din, og legger seg over alle produktene du allerede har smurt inn fjeset med.
Vitamin C + E
Noen ingredienser fungerer best i sine egne formuleringer og pH-verdier, ifølge Miray, og dette gjelder spesielt vitamin C. En lav pH-verdi, helst 3.5 for vitamin C, gjør det enklere for serumet å penetrere huden. Dette er for eksempel en av grunnene til at du ofte ser vitamin C-serum formulert med ferulsyre, som hjelper til med å holde c-vitaminet stabilt.
«Å finne et godt vitamin C-serum er ikke lett, fordi vitamin C er ustabilt i vannbaserte løsninger, og det oksiderer lett,» forteller Miray. Hun anbefaler derfor å finne et serum som kombinerer vitamin C med vitamin E og ferulinsyre for å sikre god stabilitet, i tillegg til at disse også tilfører ekstra antioksidanter. Et serum som er kjent for å gjøre dette veldig bra, er SkinCeuticals C E Ferulic, en godt testet og nøye utviklet favoritt blant mange hudleger.
Vitamin C + azelainsyre
Ifølge Miray skal det være helt OK å bruke azelainsyre og vitamin C sammen, ettersom man ser for seg at et vitamin C-serum virker optimalt i pH-verdi 3.5, mens azelainsyre fungerer godt med en pH-verdi under 4. Man kan likevel spørre seg om det faktisk er nødvendig og bruke begge samtidig, om formålet med det er å bleke pigmentflekker, noe begge ingrediensene er kjent for å kunne gjøre, eller om det holder med bare den ene.
Retinoider + niacinamid
Retinoider kan passe bra med niacinamid, ettersom niacinamiden er betennelsesdempende, styrker og roer ned hud som blir sensitiv av retinoider, samtidig som den øker fuktigheten i hud som kan bli irritert av retinoidbruk. Bruker du en sterk, reseptbelagt retinoid, råder Miray deg likevel, på et generelt grunnlag, til ikke å påføre noe annet etter det.
Vitamin C + retinoider
Disse er helt ok å bruke sammen. Du kan likevel oppleve at huden blir irritert av det, ettersom høypotent C-vitamin, for eksempel slik som man finner i The Ordinary-produktene, kan være sterk kost for huden i seg selv. Om man ønsker å blande de to ingrediensene bør man derfor teste blandingen på et lite område før man smører det ut over hele fjeset, såkalt patch testing.
Retinoider fungerer best med en pH-verdi på rundt 5, mens C-vitamin som sagt fungerer best med en lavere pH-verdi på rundt 3.5. For å sikre best effekt kan det derfor være kjekt å for eksempel bruke et vitamin C-produkt på dagtid, og et retinoidprodukt på kveldstid, eller i det minste vente 1-2 minutter mellom påføringen av hvert produkt, slik Miray anbefaler.
Har du dårlig tid, har Paula’s Choice Clinical 1% Retinol Treatment gjort miksejobben for deg.
Vitamin C + niacinamid
Det er lenge blitt advart mot å bruke vitamin C og niacinamid sammen, men dette er en gammel myte som er blitt motbevist av i senere tid. Ifølge Miray er dette fordi man har trodd at niacinamid og vitamin C sammen danner et kompleks som potensielt kan skade hudcellene, i tillegg til at niacinamid kan bli omgjort til niacin, som kan føre kortvarig rødhet og irritasjon i huden. Miray sier at skal det svært høye temperaturer og lang tid til for å omgjøre niacinamid til niacin, og om det blir dannet, er det i så fall i ubetydelige mengder.
Likevel sier Miray at hun pleier å anbefale sine pasienter å bruke vitamin C på dagtid, og niacinamid på kveldstid, litt på grunn av tidsbruken, men spesielt om du sliter med sensitiv hud og rosacea. Tåler du derimot denne kombinasjonen, og ser god effekt av den, er det bare å fortsette.
AHA + BHA
AHA står for alpha hydroxy acids, og er en fellesbetegnelse for eksfolierende syrer som for eksempel glykolsyre, melkesyre, og mandelsyre. Når det gjelder BHA, beta hydroxy acids, er salisylsyre den mest brukte i hudpleie. Sammen kan disse to funke ganske så bra, ettersom AHA kun eksfolierer døde hudceller helt på hudoverflaten, mens BHA-syrer også klarer å komme seg ned i porene og løse opp olje. Dette er hvorfor salisylsyre er så populært blant de med akne og fet hud. Når det skal være sagt, funker de også veldig godt alene, hver for seg.
«Man bør ha i bakhodet at det meste under en pH-verdi på 5, som er den verdien huden trives i, potensielt vil irritere eller i verste fall brenne huden,» forteller Miray. Syrer har som regel lav pH-verdi, og kan derfor irritere huden. Å bruke flere forskjellige eksfolierende syrer på en gang, eksempelvis et produkt med glykolsyre, etterfulgt av et med salisylsyre, kan derfor bli i det meste laget, særlig om ingen av dem er ment til å vaskes av, og begge har en høy prosent syre i seg.
Skal du kombinere ulike syrer, kan det derfor være lurt å bruke et produkt som allerede har blandet disse syrene sammen for deg, i riktig mengde og med riktig pH-verdi, slik som The Ordinarys AHA 30% + BHA 2%. Dette skåner deg likevel ikke fra forbrenning hvis du ikke er forsiktig, så bruk den med måte. Blir det for mye for huden å bruke to syrer på en gang, bør du bruke dem på forskjellige dager i uka.
Retinonider + eksfolierende syrer
Eksfoliererende syrer fjerner døde hudceller, mens retinoider stimulerer cellefornyelsen i hudlaget, slik at hudceller byttes ut i raskere tempo (retinol er en type retinoid). Både syrer og retinoider får derfor fart på cellefornyelsen i huden – de har bare to forskjellige måter å gjøre det på.
I tillegg kan både syrer og retinoider gjøre huden tørr og sensitiv – merker du at huden blir tørr, rød og irritert av denne kombinasjonen bør du begrense deg til en om gangen, og veksle mellom de to på ulike dager, eller tider på døgnet. Det mest optimale, for å minsker sjansen for hudirritasjon, er å bruke en retinoid en kveld, og en eksfolierende syre en annen kveld i uka.
Niacinamid + eksfolierende syrer
Niacinamid og syrer kan i teorien brukes sammen, men kan være lurt å være forsiktig med i praksis. Undertegnede har, litt for mange ganger, klart å kombinere niacinamid og salisylsyre, og det går aldri bra. Umiddelbart får jeg rød, varm og sviende hud, og denne irritasjonen varer en god stund. For å unngå dette, om du reagerer på samme måte som meg, kan du for eksempel bruke niacinamid på morgenen, og eksfolierende syrer på kvelden, ettersom mange syrer gjør huden ekstra sensitiv for solskader.
Som alltid minner vi om at hud er individuelt, så om din hud tåler denne kombinasjonen og du ser gode resultater av det, er det bare å fortsette med det. Test blandingen på en liten del av huden før du smører den over hele ansiktet, for sikkerhets skyld. Da sparer du deg mye irritasjon, både kropp og sinn.
LES OGSÅ: Vi har testet (nesten) hele The Ordinary-sortimentet
2 kommentarer
Super bra og veldig nyttig artikkel. TAKK!!
Vår glede!
Kommentarfeltet er stengt