En sjampobar – altså sjampo i fast form – er tilsynelatende det perfekte produkt: ett såpestykke erstatter flerfoldige flasker med flytende sjampo, de kan gjesteopptre som kroppssåpe i dusjen, og er fullstendig emballasjefrie (bortsett fra litt beskyttende papp, sikkert resirkulert). Er du opptatt av zero waste har du sannsynligvis skapet fullt av dem allerede, men som sjampo-feinschmecker (det er forskjell på dyr og billig sjampo) har jeg brukt litt tid på å driste meg til å teste. Jeg vil liksom ikke gni et såpestykke inn i hodebunnen. Jeg vil massere inn noe glinsende og velduftende som gjør håret mitt rent og luftig uten å tørke det ut.
Vendepunktet kom i form av en delikat, liten pappboks med logoen til Christophe Robin på. Christophe Robin lager nydelige hårprodukter. Ikke bare er de veldig, veldig bra, men de sprenger rammene for den klassiske sjampo-balsam-kur-malen. Hva om et hårprodukt både kan gjøre håret rent og hente barna i barnehagen, ser jeg for meg at Christophe sitter og tenker. Typ. Leiresjampoen er en favoritt, geléen som erstatter balsam en annen. Og har han laget en sjampobar må den være bra, tenkte jeg og kjøpte den.
Den var dessverre ikke så veldig bra. Men den fikk meg til å få øynene opp for sjampobarer. For finner du riktig er det faktisk det opplagt beste alternativet når håret skal vaskes. Og det skal det gjerne.
Slik gjør du
Å bruke en sjampobar er ikke noe vanskeligere enn å bruke vanlig sjampo, det er bare litt annerledes. Du må gni det fuktige såpestykket inn i hodebunnen, jobbe opp litt skum, før du kan massere det inn i hele håret. Jeg vasker alltid håret i seksjoner, og har sjampo først på hver side av midskillen og jobber meg nedover og bakover, oppover og utover. På samme måte gnir jeg en sjampobar mot tinningene, bakhodet, og kanskje litt på toppen for å være sikker på at hele håret blir rent.
Noen skal ha det til at man må gjennom en tilvenningsperiode når man går over til sjampobar, men det stiller jeg meg mildt skeptisk til. De jeg har testet som har fungert godt, gjorde det fra første vask. Føles det off, ikke pin deg gjennom ti hårvask til.
Produkterfaringer
LUSH har lenge slått et slag for sjampobarer, og de lager dem bra, det skal de ha. Men hvorfor lukter alle LUSH-produkter som det kjipe godteriet som blir liggende igjen i bunnen av posen? Det gir ingen mening. Likevel, de har et godt utvalg, og de funker som de skal. Lite minus for flatt hår.
Den allerede nevnte Christophe Robin-baren fikk riktignok håret mitt til å se fantastisk ut etter første vask, men ganske snart begynte det å bygge seg opp noe i hodebunnen. Det kan man løse med en rensesjampo i ny og ne, men jeg vil helst ikke ha en sjampo som jeg trenger en sjampo til for å kunne bruke.
weDo derimot har et delikat, mildt duftende, rundt såpestykke som gjør håret rent, luftig og nydelig. Uten å tørke det ut. We-Do er relativt nytt i Norge og er ikke overveldende lett å finne, men Lyko har det inne. En klar favoritt.
Tips og triks
- Oppbevar sjampobaren din i en tett boks. Hvis den blir liggende i vann (for eksempel i en såpekopp på badekarkanten) blir den ødelagt.
- Håret kan føles litt stritt når du skyller ut såpa, men følelsen forsvinner med balsamen.
- Pass på hvis du bor på et sted med såkalt hardt vann i springen, det kan gjøre det vanskeligere både å få nok skum og å skylle produktet ordentlig ut av håret.
2 kommentarer
Hei. Jeg må få anbefale alepposåpe som shampoo. Litt eddik i tuppene gjør håret blankt. Nope, det lukter ingenting. Jeg har alltid hatt problem med at hodebunnen blir irritert, men Alepposåpen har på en måte reparert den. Pussig, men sant. Og man trenger kun å vaske håret 2-3 ganger i uka. Hurra!
Hei.
Enig med deg Linn. Alepposåpe funker til så meget 🙂
C
Kommentarfeltet er stengt